Debat ‘abortus is geen misdaad’ of is abortus juist wel een misdaad?

Op woensdagmiddag 24 mei vond in de Tweede Kamer het debat plaats over het burgerinitiatief ‘abortus is geen misdaad’. Doel van dit burgerinitiatief is om abortus uit het strafrecht te halen. Het burgerinitiatief haalde meer dan 90.000 handtekeningen op.

Zorgvuldige abortuswet?

Corinne Ellemeet van GroenLinks pleitte tijdens het debat in haar betoog om een voorbeeld te nemen aan de ‘zorgvuldige’ abortuswet in Canada. Daar is abortus toegestaan tot aan de geboorte. Echter de abortuswet is in Canada in 1988 buiten werking gesteld door het Hooggerechtshof, met de instructie aan het parlement om een nieuwe wet te formuleren. Die nieuwe wet is er tot op heden echter nooit gekomen. Er is dus geen abortuswet in Canada en Corinne Ellemeet verdraaide hier de situatie…

Het Canadese wetboek van strafrecht negeert wetenschappelijke feiten en zegt: “je bent pas mens als je compleet geboren bent”; als je zelf ademt, een losstaande eigen bloedsomloop hebt en de navelstreng doorgesneden is. Dit zorgt ervoor dat in Canada abortus dus juist helemaal niet zorgvuldig geregeld is, en abortus dus is toegestaan gedurende de gehele zwangerschap.

Het is opvallend dat bij Dit is de Dag op NPO1 met Tijs van de Brink (op 23 mei 2023), advocaat Wendy van Egmond ook pleitte voor mogelijkheid tot abortus gedurende de gehele (9 maanden) zwangerschap. Een enge ontwikkeling.

Prolife-geluid

Naast een duidelijk prolife geluid van de SGP in het debat, was de bijdrage van Pepijn van Houwelingen van FvD zeer verrassend. Hij stelde: “abortus moeten we zoveel mogelijk voorkomen, we steunen het burgerinitiatief niet. Het is geen normale medische handeling en niet gericht op bescherming, maar op eindigen van leven. Abortus wordt genormaliseerd. Hoe waardevol vinden we het ongeboren leven?” Hij haalde de nieuwe embryowet aan, evenals zijn visie dat het menselijk leven van zijn waarde wordt beroofd door het transhumanisme. “Het is de toren van Babel in een nieuw jasje! Het is hoogmoed! Van God los en dit zeg ik als een seculiere partij!”

Ook de VVD en het CDA waren geen voorstander van het schrappen van abortus uit het strafrecht. Heel bemoedigend. De spreker namens de PVV stelde de vraag: “weet u wel wat abortus is?” Opvallend en triest dat hij door het pro-abortus-publiek op de tribune werd uitgelachen. De mening van de bevolking zou echter radicaal omdraaien als men echt zou zien wat er bij een abortus gebeurt.

Poolse activiste

Opmerkelijk was ook de aanwezigheid van een Poolse activiste in de Tweede Kamer, die speciaal gekomen was om de initiatiefnota van Corinne Ellemeet te steunen. Hiermee zou tele-medicatie mogelijk gemaakt moeten worden, opdat vanuit Nederland abortuspillen kunnen worden verstuurd naar Polen, waar abortus verboden is. Dit zou broodnodig zijn. Is dat zo? Sinds de oorlog in Oekraïne hebben Oekraïense vluchtelingen vrije toegang tot gratis medische zorg in Polen. Als tegenprestatie biedt Oekraïne ook gratis medische zorg aan voor Poolse vrouwen die daarvoor de grens met Oekraïne overgaan. Poolse vrouwen kunnen in buurland Oekraïne zo een abortuscentrum inlopen en een gratis abortus ondergaan.

Tijdens het debat werden de demonstraties rond abortuscentra flink onder vuur genomen. Dit werd duidelijk gebruikt om het onderwerp te framen. Er heerst angst dat in Europa de abortusmogelijkheden ook worden ingeperkt, net als in de Verenigde Staten.

Niet zomaar een initiatief

Het mag duidelijk zijn dat dit burgerinitiatief niet zomaar een initiatief is, maar dat er een diepere doelstelling aan ten grondslag ligt. Binnen Europa gaan stemmen op om abortus tot een mensenrecht te bestempelen. En dan het liefst tot aan de geboorte. Stel je voor, een mensenrecht om een ander mens met de wet in de hand te doden. Elke abortus ontneemt een ander mens zijn of haar toekomst. Vooralsnog was er geen meerderheid in de Tweede Kamer voor dit burgerinitiatief. De vraag is voor hoelang?

In november is er D.V. weer een Week van het Leven, en de Mars voor het Leven. Een week per jaar is helaas niet genoeg om op te komen voor het leven. De pro-abortus-beweging is 52 weken per jaar actief, dat vraagt van ons als mensen die vóór het leven zijn om meer inzet, meer presentatieavonden, gastlessen op scholen, gesprekken met onze naaste en voorbede in de kerken. Doet u mee?

Kees van Helden
De auteur is coördinator van de vereniging Kies Leven (http://kiesleven.nl).