In gesprek over abortus

In 2019 publiceerde het Canadian Centre for Bio-Ethical Reform (C.C.B.R.) dit boek van Justina Van Manen onder de Engelse titel STUCK. De vereniging Kies Leven

Lees verder »

BIZAR: ‘Safe abortion day’ in ‘het Slachthuis’

Start in Den Haag:

De eerste ‘Safe Abortion Day’ in Nederland op 28 september 2023 begon in de middag in Den Haag. “Baasineigenbuik2022” nodigde via social media pro-choice studenten en juristen uit om naar een bijeenkomst te komen bij Nieuwspoort in Den Haag. Een dag voor de bijeenkomst werd de locatie gewijzigd naar een plek buiten bij de Bezuidenhoudseweg. Bijeenkomen in of bij Nieuwspoort was blijkbaar niet mogelijk. Ongeveer dertig mensen, inclusief de pers, gaven gehoor aan de oproep.

De pro-choice studenten en juristen was gevraagd om hun wetboeken mee te nemen. Eenmaal aangekomen bij de bijeenkomst bleek dat het een publiciteitsstunt was van o.a. Humanistisch Verbond, Bureau Clara Wichman, Rutgers en Women on Waves voor een campagne om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen. D66 kamerleden Jan Paternotte en Wieke Paulusma waren ook aanwezig ter ondersteuning van deze pro-choice actie. Ter plaatse werden stickers uitgedeeld die een ieder in zijn of haar meegebrachte wetboek moest plakken.

Lees verder »

Tegenstrijdigheden in de discussie rondom abortus

Al jaren zijn er tegenstrijdigheden als het gaat om het thema abortus. Het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw aan de ene kant en de beschermwaardigheid van ongeboren kinderen aan de andere kant. Ten tijde van het tot stand komen van de Nederlandse abortuswet was de slogan: “Baas in eigen buik” de lijfspreuk van de Dolle Mina’s. Zij eisten daarmee het alleenrecht voor zich op om te beslissen over hun eigen lichaam én tegelijk over het leven van een ander. Diezelfde slogan wordt heden ten dage nog steeds gebruikt.

Die bewuste slogan is niet de enige tegenstelling waarbij gemeten wordt met twee maten. Laten we kijken naar een aantal andere.

Lees verder »