Gedenkplaats ‘Kruik vol tranen’ in gebruik genomen

Op zaterdag 29 april 2023 is de gedenkplaats ‘Kruik vol tranen’ in gebruik genomen in ‘Bijzonder bos’ (De Zuwe in Driebergen).
De dag ervoor was het 42 jaar geleden dat op 28 april 1981 in de Eerste Kamer de abortuswet met slechts één stem meerderheid werd aangenomen. Na het in werking treden van de wet zijn door abortussen ruim één miljoen kinderen niet geboren in ons land. Die ene stem verschil bracht dus de dood voor meer dan een miljoen baby’s, maar bracht tevens leed over die miljoen moeders.

Sindsdien lopen veel vrouwen rond met een geheim, met verdriet en spijt, gevoelens die ze met niemand kunnen delen.
‘Kruik vol tranen’ is een gedenkplaats voor vrouwen die een kind verloren door abortus of door een miskraam. Met de opening van deze gedenkplaats willen we erkenning geven aan hun pijn, hun verdriet en meermaals ook spijt. Een eerste stap naar herstel.

Twee echtparen, die in het verleden met een abortus te maken hebben gehad, waren bij de in gebruik name aanwezig en deelden hun verhaal. Een vrouw die zwanger was geworden door verkrachting en gedwongen een abortus onderging, plaatste een gedenkplaat voor haar kindje.

Marcus Riemens, docent van het Calvijn college uit Krabbendijke, was namens de school aanwezig. De kosten voor deze plaats, de wand, de leistenen bordjes en het onderhoud worden bekostigd vanuit het zendingsgeld van dit studiejaar, opgebracht door de leerlingen.

Psalm 56 werd gelezen en bij o.a. vers 9 werd stil gestaan: “Doe mijn tranen in Uw kruik”, God weet ervan en kent het verdriet van deze vrouwen.

www.kruikvoltranen.nl voor meer informatie om anoniem een gedenkplaatje te plaatsen of digitaal je verhaal te delen.

Gedenkplaats ‘Kruik vol tranen’ is een initiatief van vereniging ‘Kies Leven’.