Nieuwste informatie over de abortuspil

Meer gevolgen voor vrouwen dan eerder gedacht

 

Ernstige complicaties bij een op de tien vrouwen

(10,93 %) die de abortuspil gebruikten (link)

Uit een op 28 april 2025 gepubliceerd Amerikaans onderzoek vanuit verzekeringsgegevens van 865.727 vrouwen die tussen 2017 en 2023 de abortuspil toepasten bleek dat velen binnen 45 dagen dusdanige problemen ondervonden dat ze op de spoedeisende hulp belandden (4,73 %) of zelfs in het ziekenhuis werden opgenomen (0,66 %). Bloedingen, bloedvergiftiging en infecties deden zich voor. Meermaals traden andere abortusgerelateerde complicaties op (5,68 %). Opmerkelijk was dat bij 0,35 % een mogelijk dodelijke buitenbaarmoederlijke zwangerschap niet (goed) was vastgesteld. De bijna 11 % complicaties is meer dan twintig maal hoger dan officieel gemeld bij de registratie van mifepriston – de eerste pil van de abortuspilset (en nu nog vermeld staat op de bijsluiter in de VS). De Amerikaanse minister van volksgezondheid heeft daarom ook opdracht gegeven om dit nader te onderzoeken. Deze bevindingen stemmen deels overeen met wat in de productinformatie in Europa wordt beschreven. In Nederland zijn er misschien minder ziekenhuisopnames, maar dat komt waarschijnlijk doordat vrouwen altijd op nacontrole moeten komen en bij bijwerkingen terug kunnen vallen op het abortuscentrum dat de abortuspil voorschreef. De Amerikaanse minister van volksgezondheid heeft daarom ook opdracht gegeven om dit nader te onderzoeken. In de VS zijn in de loop van de tijd veel veiligheidsvoorschriften vervallen, Dit geeft tevens aan om extra alert te zijn op gevaarlijke situaties bij voorschrijven door de huisarts in Nederland; dit zou wel eens tot dezelfde veiligheidsproblemen als in de VS kunnen leiden.

 

De abortuspil faalt bij een op de twintig vrouwen

(5,26 %) (link)

In een op 12 mei 2025 verschenen vervolgstudie vanuit dezelfde set verzekeringsgegevens bleek dat binnen de genoemde 45 dagen 5,26 % van de vrouwen die de abortuspil hadden genomen opnieuw een abortusbehandeling moest ondergaan, omdat de abortus niet effectief was geweest. Dit bevestigt wat hierover in Nederland bekend is (4,5-7,8 %). In de VS kan dan opnieuw de abortuspil worden gebruikt. In Nederland zal men dan meestal overgaan op een zuigcurettage.

 

Een kwart van de vrouwen (26 %) gaat

(waarschijnlijk) niet opnieuw voor de abortuspil (link)

Tot slot een recent onderzoek van de Nederlandse organisatie Fiom. Regelmatig wordt abortus met de abortuspil voorgesteld als een eenvoudige procedure waarvan de daarbij optredende pijn te vergelijken zou zijn met een wat zware menstruatie. Toch zegt 26 % van de vrouwen dat ze na een keer de abortuspil te hebben gebruikt, er over te twijfelen of dat nooit meer zullen doen omdat het proces zoveel pijnlijker was dan ze hadden verwacht.

 

Slotsom

Deze onlangs gepubliceerde gegevens laten zien dat de abortuspil minder veilig en effectief is, noch probleemloos kan worden toegepast, dan vaak wordt voorgespiegeld. De abortuspil is dodelijk voor de baby en kan schade toebrengen aan de moeder