Vreedzame actievoerster gearresteerd bij abortuskliniek in Utrecht; kritiek op politieoptreden groeit
Bij de abortuskliniek Vrelinghuis in Utrecht werd vorige week Dingena de Ruiter, een pro-life waker van de organisatie Kies Leven, gearresteerd tijdens een eenmansprotest. Ze stond stil bij de ingang van de kliniek met een bord waarop stond: “Bescherm je baby. Wij bieden hulp aan jou en je kindje.” Volgens een aanwezige journalist stond De Ruiter rustig naast de ingang, zonder iemand aan te spreken of hinder te veroorzaken. De politie vroeg haar echter om zich tweehonderd meter verderop te verplaatsen naar een aangewezen demonstratiezone. Toen zij dit weigerde, omdat ze vond dat haar recht op vrije meningsuiting hiermee werd beperkt, werd zij gearresteerd op basis van ‘verstoring van de openbare orde’.
De aanhouding van De Ruiter is de zoveelste in een reeks arrestaties van pro-life actievoerders in Nederland, die volgens hen vreedzaam en zonder overlast protesteren. Het lijkt erop dat er onduidelijkheid heerst over het beleid rond eenmansacties bij abortusklinieken, en de aanhoudende arrestaties roepen vragen op over de bescherming van het democratische recht op meningsuiting.
Verhaal van De Ruiter:
Dingena de Ruiter is al 2,5 jaar actief als waker bij abortusklinieken. Geïnspireerd door haar moeder, die haar introduceerde bij de jaarlijkse Mars voor het Leven, staat zij regelmatig bij de kliniek om vrouwen informatie te bieden over alternatieven. “Veel vrouwen die naar de kliniek komen, zien geen andere uitweg. Wij willen hen wijzen op mogelijkheden die ze misschien over het hoofd zien,” zegt De Ruiter. Voor haar is het een roeping om kwetsbare levens te beschermen. “God vraagt van ons om op te staan voor de meest weerlozen,” voegt ze toe.
Reactie Kies Leven:Kees van Helden van Kies Leven reageert verontwaardigd: “In verschillende steden worden vreedzame eenmansacties gehouden zonder incidenten. Deze acties vallen onder vrijheid van meningsuiting en vragen geen demonstratiezone. Maar in Utrecht zien we dat de politie regelmatig meldingen ontvangt die ongegrond zijn. Er wordt beweerd dat wakers overlast veroorzaken, terwijl daar geen bewijs voor is.”
Reactie advocaat:
Advocaat Max Vermeij, die betrokken is bij meerdere zaken rondom arrestaties van pro-life wakers, benadrukt dat er geen helder beleid is en dat er sprake lijkt van ongelijke behandeling ten opzichte van andere demonstraties. “De situatie rondom rustig bij een abortuskliniek staan kan niet als ordeverstoring worden beschouwd. Toch zien we dat wakers regelmatig worden opgepakt en boetes krijgen die wij aanvechten. Het gebrek aan consistentie in beleid zorgt voor een onduidelijke juridische situatie,” aldus Vermeij. Hij wijst er ook op dat eerdere boetes nog steeds niet door het Openbaar Ministerie zijn behandeld en dat deze zaken in de toekomst mogelijk bij het Europees Hof terechtkomen.
Reactie politie:
De politie verdedigt haar optreden door te stellen dat de aanwezigheid van De Ruiter “het recht op privacy” van kliniekbezoekers zou hebben verstoord, waardoor de openbare orde werd aangetast. Op de vraag waar het recht op privacy in de openbare ruimte dan wel in de wet staat opgenomen, heeft de politiewoordvoerder geen antwoord, en valt ze in herhaling: Agenten zouden volgens haar goed gehandeld hebben en zouden niet gekleurd zijn. Ze zegt daarbij dat ze zich het kan voorstellen dat de vrouwen “het lastig vinden” dat De Ruiter hier staat met een ‘groot’ bord. Desondanks ontkent ze dat de politie inhoudelijk zou hebben ‘geoordeeld’. “We zijn neutraal en willen ook zo overkomen.” Op de vraag of camerabeelden zijn bekeken om de verstoring te bevestigen, antwoordde de politiewoordvoerder dat dit niet nodig werd geacht. De politie verklaarde dat De Ruiter een proces-verbaal had ontvangen. Echter, De Ruiter weersprak dit en meldde dat ze enkel enkele uren was vastgehouden en zonder verdere afhandeling werd vrijgelaten. Ook bij een eerdere arrestatie kreeg zij geen proces-verbaal. Deze tegenstrijdige verklaringen wekken de indruk dat de politie hier niet consistent handelt, wat verder bijdraagt aan de groeiende kritiek op het optreden rondom eenmansprotesten.