Op 9 oktober 2024 stuurde de Amerikaanse pro-life organisatie Operation Rescue het bericht uit “Another Woman Rushes to ER With ‘Excessive Bleeding’ After Abortion’”[1] (Opnieuw een vrouw met spoed naar de Eerste Hulp vanwege ‘groot bloedverlies’ na een abortus). Een medewerker van de abortusfaciliteit van Planned Parenthood in Flossmoor, Illinois had op 20 augustus de alarmcentrale gebeld om met spoed een patiënte over te brengen omdat ze veel bloed verloor. De moeder had daar een abortus ondergaan. Zoals de kop van dat artikel al aangeeft, was dit niet het eerste geval. Vooral bij instrumentele abortussen kan de baarmoederwand beschadigd of zelfs doorboord worden. We horen regelmatig over zulke meldingen in Amerika.
Ja, maar dat is Amerika met heel veel abortuscentra en waar in die van Planned Parenthood elke 89 seconden een ongeboren kind dood gaat[2]. Dan kan er wel eens iets fout gaan. Bij ons in Nederland is het allemaal veel veiliger. De politici en pers zijn uitgebreid geïnformeerd over die veiligheid. Een abortus is voor de vrouw net zo veilig als het trekken van een verstandskies.[3] [link: artikel] De kinderen die bij elke abortus het leven laten die vergeten ze even, die negeert de abortuslobby, en noemen ze niet in het boekje voor politici en pers. Maar voor de moeders zou het superveilig zijn.
Toch niet in Nederland? Of misschien toch wel
In Nederland zijn de abortusuitvoerende instellingen niet wettelijk verplicht om complicaties na een abortus te registreren. Beschikbare gegevens hierover zijn dus zeker onvolledig. Een tipje van die sluier wordt wel opgelicht in bijvoorbeeld de jaarrapportage Wafz 2022[4]. En dan schik je enorm. Bij “abortuszorg” dat jaar traden minstens 945 verschillende complicaties op. Onder de gemelde complicaties in ziekenhuizen was zelfs in 27% van de gevallen sprake van meer dan een halve liter bloedverlies. Bij “overtijdbehandelingen”, dat zijn abortussen van heel prille zwangerschappen, in abortuscentra kunnen ook complicaties optreden, in 89% van de gevallen was dat een onvolledige abortus. Niet voor niets noemden degenen die in ons land abortussen uitvoeren (NGVA) complicaties met ziekenhuisopname tot gevolg toen ze bezwaar maakten tegen het verstrekken van de abortuspil door huisartsen[5]. Wijst dat op veiligheid van abortussen?
Waarvoor kwamen er meermaals ziekenwagens naar het Vrelinghuis in Utrecht, zoals wakers vaststelden? En zij zijn daar slechts een beperkt aantal uren per maand aanwezig. Kwamen die ambulances patiënten van de tandarts ophalen die ook in dat pand gevestigd is? Wij weten het niet, hiervan is geen rittenregistratie. Maar er is wel een vermoeden.
In de herfst van 2024 waren bidders van 40 Days for Life gedurende meer dan een maand op alle werkdagen, de hele dag aanwezig bij de Bloemenhove kliniek in Heemstede. Zij hadden daarbij zicht op de hoofdingang. Bloemenhove is een van de locaties in ons land waar ook veel late, tweede trimester abortussen, worden uitgevoerd. Instrumentele abortussen dus. Op woensdag 2 oktober zagen ze bij het pand een ziekenwagen staan, die via de zijingang het terrein op was gekomen. Waarom? Waarvoor? Voor een vrouw met complicaties na een abortus? Wij weten het niet. Van deze rit zijn geen gegevens terug te vinden. Maar de volgende dag, donderdag 3 oktober, was er opnieuw bij Bloemenhove een ambulance. Een vrouw werd daarin gedragen. Tegen vieren verliet die ambulance met loeiende sirene het terrein. Dat lijkt te wijzen op een toch vrij ernstige situatie. Weer iets na een veilige abortus? Er is geen openbaar register met zulke gegevens.
Ook in Nederland
Wij weten het niet, maar wat in Amerika plaatsvindt, ernstige bloedingen na een abortus, zou dus heel goed ook in Nederland mogelijk kunnen zijn. Voor het kindje is een abortus in ieder geval nooit veilig, daar is geen discussie over. Hoe het met de veiligheid van de moeder is gesteld, dat is totaal niet duidelijk.
Het zou daarom goed zijn dat de overheid de abortusuitvoerende instellingen wél wettelijk verplicht om complicaties na een abortus te registreren. Alleen op die manier wordt duidelijk hoe risicovol een abortus voor de moeder kan zijn. Dat blijft nu nog verborgen en daardoor kan de overheid de vrouwen zelf nu niet in bescherming nemen. Een gemiste kans.
Joop B. Buker
Vereniging Kies Leven
[1] https://www.operationrescue.org/archives/another-woman-rushed-to-er-with-excessive-bleeding-after-abortion/
[2] https://www.liveaction.org/learn/the-problem/
[3] https://cvandaag.nl/103153-een-ernstig-misleidende-gids-voor-journalisten-over-abortus
[4] Jaarrapportage Wet afbreking zwangerschap (Wafz) 2022 | Jaarverslag | Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (igj.nl) pag 21
[5] Abortuspil via huisarts gaat vrouwen niet helpen | medischcontact