In tegenstelling tot beweringen in bepaalde media is de Live Action video ‘Baby Olivia’ over foetale ontwikkeling wel medisch accuraat

In tegenstelling tot beweringen in bepaalde media is de Live Action video ‘Baby Olivia’ over foetale ontwikkeling wel medisch accuraat

Live Action video ‘Baby Olivia’, een medisch accurate animatie van de ontwikkeling van menselijk leven vanaf het moment van bevruchting, ligt onder vuur van een aantal media. De aanleiding daarvoor is dat Amerikaanse pro-life wetgevers wetten opstellen die ervoor moeten zorgen dat foetale ontwikkeling correct wordt onderwezen op scholen. Deze levensechte animatie is ook te zien op kanalen van Kies Leven.

Baby Olivia is door Live Action gemaakt met inbreng van een groep medische professionals, waaronder experts op het gebied van embryonale en foetale ontwikkeling, die het project ook aanbevelen: dr. David Bolender, dr. Donna Harrison, dr. Tara Sander Lee, dr. Katrina Furth, arts Michelle Cretella en Jeffrey Barrows. Veel van de informatie in de video is direct verkregen van Endowment for Human Development (EHD), dat zichzelf omschrijft als “een non-profit organisatie die zich toewijdt aan het verbeteren van gezondheidswetenschappelijk onderwijs en volksgezondheid.” EHD is “staat voor neutraliteit wat betreft alle controversiële bio-ethische kwesties” en stelt dat haar “directeuren, adviseurs, personeel en vrijwilligers bestaan uit onderlegde docenten, onderzoekers, auteurs, programmeurs en artsen, vanuit een breed scala aan wetenschappelijke en zakelijke disciplines, met als gemeenschappelijk doel het verbeteren van levenslange gezondheid vanuit onderwijs over prenatale ontwikkeling.” Amerikaanse docenten natuurwetenschappen bevelen de met prijzen gelauwerde materialen, die ook worden verspreid door National Geographic van harte aan.

Belangrijk te weten is dat in de Baby Olivia video alle markeerpunten van de zwangerschapsduur zijn berekend vanaf de bevruchting (ook wel “conceptie” genoemd) en niet vanaf de laatste menstruatie – bekend als de zwangerschapsduur – die vaak elders wordt gebruikt en die ongeveer twee weken toevoegt.

In Kentucky vereist House Bill 346 dat openbare scholen, te beginnen op de middelbare school, een video over de menselijke ontwikkeling in het lesprogramma opnemen. Voor zulke video’s zijn normen opgesteld en daaraan voldoet Olivia. Bovendien vereist Iowa House File 2031 dat de video wordt gebruikt in gezondheidslessen tot en met highschool. In North Dakota tekende gouverneur Doug Burgum afgelopen jaar House Bill 1265 en die vereist dat scholen een video over de menselijke ontwikkeling, met dezelfde normen als de Olivia video, gaan gebruiken in de klas.

Hoewel de Baby Olivia video medisch accurate en door onderzoek ondersteunde informatie gebruikt, proberen media er het stempel “misleiding” op te zetten.

Het leven begint bij de bevruchting

Baby Olivia stelt het wetenschappelijke feit dat een nieuw mensenleven begint bij het moment van bevruchting. Echter, volgens het Des Moines Register “zei Connie Ryan, uitvoerend directeur van Interfaith Alliance van Iowa, dat het wetsvoorstel een mandaat vormt voor ‘misinformatie en religieuze ideologie’ op scholen.”

“House File 2031 is niets anders dan een politieke en religieuze agenda – gedwongen indoctrinatie van kinderen en jongeren in Iowa,” beweerde ze. “Je hebt alle recht op je religie, leer je kinderen wat je wilt. Je hebt niet het recht om je religieuze ideologie op te dringen aan alle kinderen en families in Iowa, en alle andere ouders in Iowa de keus te ontnemen.”

Ook de Lexington Herald Leader beweerde dat dit wetenschappelijke feit niets anders is dan de “christelijke visie” op het begin van leven.

Dit is onjuist. Zoals het EHD stelt: “Biologisch gezien is bevruchting (of conceptie) het begin van de menselijke ontwikkeling.” Een uniek menselijk organisme is op dit moment ontstaan.

Daarbij stelde het tijdschrift Nature in het nummer van januari 2010: “De levenscyclus van zoogdieren begint wanneer een spermacel een eicel binnengaat.” Het tekstboek Patten’s Foundations of Embryology (6e ed., pag. 3) stelt net zo: “Het moment van bevruchting is het startpunt in de levensgeschiedenis, of ontogenie, van het individu.”

Vele medische bronnen stellen dat het leven begint bij bevruchting.

En toch meldt het Des Moines Register: “De computer-gegenereerde ‘Meet Baby Olivia’ video laat een spermacel zien die naar een eicel zwemt, waarbij de verteller van de video zegt: ‘Dit is het moment dat leven begint. Een nieuw mens is ontstaan.’”

Het Register beweert: “Niet alle bevruchte eicellen nestelen met succes in de baarmoeder voor een succesvolle zwangerschap.” Hoewel het waar is dat niet alle embryo’s zullen innestelen of de volle negen maanden zullen halen, doet dat niet af aan het feit dat een nieuw menselijk organisme begint bij bevruchting. De lengte van dat leven doet het bestaan van dat leven niet teniet.

EHD stelt: “De zygote… heeft 46 unieke chromosomen met de volledige genetische blauwdruk van een nieuw individu.” En WebMD stelt: “Op het moment van bevruchting is de genetische opmaak van de baby compleet, inclusief of het een jongen of een meisje is.”

Daarbij stelt EHD: “Innesteling is het proces waarbij het prille embryo zich in de binnenwand van de baarmoeder hecht. De innesteling begint ongeveer 6 dagen na bevruchting en is na ongeveer 12 dagen voltooid.”

Het hart begint ongeveer drie weken na bevruchting te kloppen.

De Lexington Herald Leader beweert dat “wanneer het hart zich begint te vormen tijdens de derde week van de zwangerschap, het misleidend, zelfs onnauwkeurig, is om deze vroege foetale cardiacale activiteit te omschrijven als ‘hartslag’ – die pas echt begint rond de zesde week van de zwangerschap en niet in de derde.” En ook: “Volgens het Amerikaans College van Verloskundigen en Gynaecologen (ACVG) ‘is het klinisch onnauwkeurig om het woord ‘hartslag’ te gebruiken voor het geluid dat te horen is bij de echografie tijdens een zeer vroege zwangerschap.’” Het ACVG is een pro-abortusgroepering, die vandaag de dag het feit van de eerste hartslag ontkent, hoewel zij nog geen tien jaar geleden anders beweerde. ACVG heeft lange tijd naar deze embryonale cardiale activiteit gerefereerd als “hartactiviteit” en een “hartslag.”

Het Des Moines Register beweert: “Artsen zeggen dat in de meeste gevallen cardiacale activiteit niet kan worden gedetecteerd in een embryo tot ongeveer zes weken zwangerschapsduur, en dat het onnauwkeurig is om de elektrische impulsen van de cellen van het embryo een hartslag te noemen in dat stadium van de zwangerschap, omdat het embryo nog geen hart heeft.” Zes weken zwangerschapsduur is vier weken na bevruchting.

Laten we het uitrekenen: van bevruchting tot het eind van de eerste week = 7 dagen, plus de tweede week = 14 dagen, plus de derde week = 21 dagen, en dan zijn we aangekomen bij het begin van de vierde week na bevruchting op dag 22.

Kijk naar deze video van EHD, waarop de duidelijke activiteit van het hart van het embryo (dat alle vier de kamers nog moet ontwikkelen, maar desalniettemin is het een hart) te zien is terwijl het bloed pompt, 4,5 weken na bevruchting:

Een enorme hoeveelheid onderzoek laat zien dat het hart 22 dagen na bevruchting begint te kloppen. EHD legt uit: “Na ongeveer 3 weken en een dag na bevruchting … begint het hart voor het eerst te kloppen[.]”

Eveneens stelt Merck Manuals: “Het hart en grote bloedvaten beginnen eerder met de ontwikkeling – rond dag 16. Het hart begint op dag 20 vocht door de bloedvaten te pompen, en de eerste rode bloedcellen verschijnen de volgende dag.”

In aanvulling daarop schrijven bij Oxford aangesloten onderzoekers Cheryl Mei Jun Tan en Adam James Lewandowski in een in 2020 in het tijdschrift Fetal Diagnosis and Therapy gepubliceerde studie: “Aan het eind van week 3 van de zwangerschapsduur wordt passieve zuurstofdiffusie onvoldoende om het metabolisme van het ontwikkelende embryo te ondersteunen, en dus wordt het foetale hart essentieel voor de verspreiding van zuurstof en nutriënten. De initiatie van de eerste hartslag via de primitieve hartbuis begint op dag 22 van de zwangerschapsduur, gevolgd door actieve foetale bloedcirculatie aan het eind van week 4.”

Dr. Mobeen Syed merkt in een video op dat de vorming van het hart van de “derde week tot de vijfde week heel belangrijk is.” Hij stelt:

[Het] hart is het eerste orgaan dat begint te ontwikkelen en het is het eerste orgaan dat een functionele staat bereikt. Kun je je voorstellen dat het hart een functionele staat bereikt nog voordat zijn eigen ontwikkeling voltooid is? Ook als het hart de vorm van een buis heeft, pulseert het, klopt het en pompt het bloed.

De reden daarvoor is dat het embryo tot de tweede week van de ontwikkeling door diffusie zuurstof en voeding kan ontvangen, en met hetzelfde proces afvalstoffen kan kwijtraken. Echter, na de tweede week van de ontwikkeling, is [het] zo groot dat het embryo niet kan leven op het diffusiemechanisme. Dus heeft het een soort vasculair systeem en een soort circulatie nodig, en daarom moet [het] hart ontwikkeld zijn.

Na 21-22 dagen heeft het embryo een kloppend hart. Als het dat niet had, zou het embryo niet blijven groeien.

Verdere ontwikkeling van een nieuw mensenleven in het eerste trimester

Als het hart eenmaal bloed pompt – klopt – kan het nieuwe mensenleven zich verder ontwikkelen.

Arm- en beenknoppen

De Baby Olivia video zegt: “De knoppen van haar armen en benen verschijnen met 4 weken.” EHD stelt: “De bovenste en onderste ledemaatknoppen verschijnen met vier weken” – waar zelfs Planned Parenthood mee instemt.

Volgens de Iowa Standard beweert Angela Caulk van de Family Planning Council of Iowa dat de video “veel medisch onnauwkeurige informatie bevat,” inclusief de bewering dat arm- en beenknoppen bij vier weken verschijnen. De Standard zei dat volgens Caulk Mount Sinai Hospital “beweert dat het gebeurt tussen 6-7 weken.” Als Mount Sinai Hospital deze ontwikkelingsstadium vermeldt aangaande de zwangerschapsduur, is zes weken zwangerschapsduur hetzelfde als vier weken na bevruchting. In andere woorden: er lijkt hier geen tegenstelling te zijn – Caulk kan eenvoudigweg zwangerschapsduur samengevoegd hebben met de leeftijd na bevruchting.

Embryonaal stadium

Daarbij stelde Caulk dat “Het embryonale stadium pas eindigt bij de 10e week en nietj bij de 9e week, zoals beweerd in de video” – maar volgens Mayo Clinic: “Aan het begin van de 11e week van de zwangerschap, of de 9e week na conceptie [bevruchting]… Je baby wordt nu officieel omschreven als een foetus.” En volgens Merck Manual: “eind van de 8e week na bevruchting (10 weken zwangerschap), wordt het embryo beschouwd als een foetus.” En ook hier weer lijkt Caulk zwangerschapsduur en leeftijd na bevruchting samen te voegen. Er is geen tegenstelling: de embryonale fase loopt af aan het eind van de 8e week/begin van de 9e week na bevruchting.

“Aan het begin van de 9e week zal Olivia van een enkele cel naar bijna 1 miljard cellen gegroeid zijn, en nu wordt ze een foetus genoemd. Ze zal duimzuigen en slikken, een voorwerp grijpen, haar gezicht aanraken, zuchten en strekken,” meldt de video.

Zoals EHD verklaart: “8 weken markeert het eind van de embryonale periode. Gedurende deze tijd is het menselijke embryo gegroeid van een enkele cel naar bijna 1 miljard cellen[.]”

Embryonale beweging

Caulk stelde tevens ter discussie dat “de video ook stelt dat de baby begint te bewegen tussen 5-6 weken, maar Mount Sinai Hospital beweert dat het beweegt na 15-20 weken.” Wellicht refereert Caulk naar het moment dat de moeder de bewegingen van het ongeboren kind voelthetgeen later in de zwangerschap optreedt.

Echter wat de bewegingen van het embryo betreft: deze zijn er al lang voordat de moeder die kan voelen. Baby Olivia stelt: “Ze begint te bewegen tussen 5 en 6 weken, met zowel spontane als reflexmatige bewegingen.”

Developmental Medicine & Child Neurology publiceerde in 2021 een studie die deze ontwikkelingsmijlpaal ondersteunt. Er wordt gesteld: “Het embryo begint te bewegen na 7,5 weken zwangerschapsduur [5,5 weken na bevruchting].” Daarbij merkt een studie uit 2018 op: “Geïnitieerd door stochastisch optredende groepjes zenuwpulsen (bursts) in de ruggengraat en de netwerken van de hersenstam, treden de eerste merkbare bewegingen op na de 6e week van de zwangerschapsduur [4 weken na bevruchting]. Na 7 – 7½ weken zwangerschapsduur [5 – 5½ weken na bevruchting] kan het zijwaarts bewegen van het hoofd of van de romp geobserveerd worden met echografie.”

De video van Baby Olivia gaat verder: “Ze kan haar handen naar elkaar toe bewegen na 7½ week [na bevruchting]. Aparte vingers en tenen komen tevoorschijn. Ze kan ook gaan hikken.” Zie hier de video van EHD:

EHD meldt dat na zeven en een halve week “de handen naar elkaar toe bewogen kunnen worden.” Op een andere pagina stelt EHD: “Na 9 weken begint het duimzuigen en kan de foetus amnionvocht inslikken. De foetus kan ook een voorwerp grijpen, het hoofd naar voren en naar achteren bewegen, de kaken openen en sluiten, de tong bewegen, zuchten en strekken.”

Volgens de eerder genoemde studie gepubliceerd in Developmental Medicine & Child Neurology “verschijnen een aantal bewegingspatronen, inclusief gewone bewegingen, aparte bewegingen van ledematen en hoofd, hikken en ademhalingsbewegingen, na 9,5-10,5 weken zwangerschapsduur (of 7,5-8,5 weken na bevruchting).

Zie in deze video hoe de foetale handen naar elkaar bewogen worden.

News Medical merkt op: “Na 9 weken zijn gapen en rekken zichtbaar op echografie.” Planned Parenthood stemt hiermee in: “Het embryo ontwikkelt zich naar een foetus na 10 weken” LMP (of 8 weken na bevruchting).

Baby Olivia vervolgt met: “Na 11 weken is ze aan het spelen in de baarmoeder, terwijl ze haar lichaam beweegt en haar omgeving verkent.” EHD ondersteunt dit, door te stellen dat na 8 weken “het embryo langzaam of snel, enkel of herhaaldelijk, spontaan of reflexmatig, de eerder begonnen bewegingen blijft oefenen en blijft bewegen op nieuwe manieren.”

Hersenactiviteit

Baby Olivia zegt ook: “6 weken na bevruchting kan haar hersenactiviteit gemeten worden, en begint botvorming.” Onderzoek van EHD ondersteunt dit: “Het embryo heeft na 6 weken en 2 dagen hersengolven! … Aparte hersengolven, gemeten via electroencephalogram, of EEG, worden al waargenomen na 6 weken en 2 dagen. … Botvorming begint tussen 6 en 7 weken, beginnend met de  sleutelbenen en de boven- en onderkaak.”

Smaakpapillen

De video voegt over het laatste deel van het eerste trimester en het begin van het tweede trimester hieraan toe: “[Baby Olivia’s] smaakpapilcellen zijn na 12 weken gerijpt, maar zijn nog verspreid over haar mond.” Psychological Science ondersteunt dit, meldend dat “[i]n menselijke foetussen smaakpapillen zich anatomisch ontwikkelen na 8 weken zwangerschapsduur [6 weken na bevruchting] en dat ze smaakstoffen kunnen detecteren vanaf 14 weken zwangerschapsduur [12 weken na bevruchting].”

Blijven groeien in het tweede trimester

Baby Olivia stelt dat “haar moeder voor het eerst Olivia’s bewegingen zal voelen tussen 14 en 18 weken. EHD-onderzoek zegt hetzelfde: “[Een] zwangere vrouw voelt foetale beweging voor het eerst tussen 14 en 18 weken.

Het boek Your Pregnancy and Childbirth (7e ed., pag.96) van het Amerikaanse College van Verloskundigen en Gynaecologen ondersteunt dit ook: “Sommige vrouwen, vooral die al eerder een baby hebben gehad, voelen het bewegen al na 16 weken zwangerschap.”

“Beginnend bij 18 weken,” zegt de video, “toont echografie spraakbeweging in haar strottenhoofd.” EHD ondersteunt dit ook: “Beginnend bij 18 weken toont echografie een duidelijk soort beweging in het foetale strottenhoofd of larynx, gelijk aan bewegingen die worden gemaakt tijdens het spreken.”

Daarbij zegt de Baby Olivia video: “Vanaf ongeveer 20 weken hebben, met veel hulp, baby’s het overleefd buiten de baarmoeder.” Meer en meer kinderen die al na 21 weken worden geboren, kunnen nu overleven en gedijen. De Washington Post deelt het verhaal van Richard Hutchinson, wiens moeder “21 weken en twee dagen zwanger” was  (gelijk aan slechts ruim 19 weken na bevruchting), toen hij geboren werd. Hij woog slechts een halve kilo bij de geboorte, maar werd uiteindelijk gezond uit het ziekenhuis ontslagen

Baby Curtis Means werd na 21 weken en 1 dag (19 weken en 1 dag na bevruchting) geboren en heeft momenteel het record van de jongste prematuur geborene die het buiten de baarmoeder heeft overleefd.

Ontwikkeling in het derde trimester

“Na 27 weken reageren [Baby Olivia’s] ogen op licht. Ze kan de stemmen van haar ouders herkennen, en zal zelfs slaapliedjes en verhaaltjes herkennen,” zegt de video.

Mayo Clinic stelt: “Aan het eind van de 25e week van de zwangerschap – 23 weken na conceptie – kan je baby met beweging reageren op je stem.”

Zoals EHD : “De pupillen vergroten en verkleinen al na 27 weken als reactie op licht.” Ook merkt ze op: “De foetus hoort vele geluiden voor de geboorte, daarbij domineren de stem en hartslag van de moeder andere geluiden. Studies laten zien dat, na maanden geluisterd te hebben naar de stem van de moeder, de pasgeborene haar stem verkiest boven alle andere. De pasgeborene kan prozapassages, die hij tijdens de laatste 6 weken van de zwangerschap gehoord heeft, onderscheiden van nieuwe passages, hetgeen nog meer bewijs levert voor in utero geheugenvorming en leren.”

En uiteindelijk stelt de Baby Olivia video: “Olivia heeft een verbazingwekkende reis gemaakt de afgelopen 9 maanden. Ze zal binnenkort aan haar moeder te kennen geven dat het tijd is voor de bevalling.”

EHD legt uit: “De foetus initieert de bevalling, resulterend in de overgang van foetus tot pasgeborene.”

Live Action Baby Olivia wordt ondersteund door meerdere wetenschappelijke bronnen die tientallen jaren onderzoek omspannen. Leven begint op het moment van bevruchting en ieder mens blijft groeien, ontwikkelen en veranderen vanaf dat startpunt in hun leven.

Met toestemming van LiveAction overgenomen en vertaald.
Het originele artikel vind u
hier