Kees van Helden
Coördinator vereniging Kies Leven
De afgelopen jaren kreeg ik met regelmaat de opmerking: ‘Gelukkig komt abortus in onze gezindte niet voor; en bovendien, als iemand bij ons ongewenst zwanger raakt dan staan we als een vesting om de vrouw heen; u kunt beter op seculiere plaatsen gaan staan met een stand over abortus.’
En ja, het is inderdaad waar dat binnen de reformatorische gezindte er een grote bereidheid is om vrouwen of jonge meisjes te helpen die ongewenst zwanger zijn geraakt. Dat zou een bemoediging moeten zijn voor diegenen die wél ongewenst zwanger zijn en een abortus overwegen. Of die zelfs voor een abortus hebben gekozen vanwege schaamte. ‘Wat zal de gemeente ervan denken en hoe zullen ze naar mij kijken als ze eens wisten dat ik jaren geleden gekozen heb voor een abortus…’ Ook dat horen wij nog weleens van vrouwen na een presentatie of op een stand als ze vertellen over hun abortus.
En deze opmerkingen staan niet op zichzelf. De afgelopen tijd zijn we geschrokken van ideeën van christelijke jongeren die we tegenkwamen op verschillende beurzen. Laat ik een paar voorbeelden noemen vanuit breed christelijk Nederland
Tijdens de conferentie Opwekking met Pinksteren hoorden we van jongeren dat ze abortus niet altijd een probleem vinden. ‘God begrijpt het echt wel dat er situaties kunnen zijn dat je besluit tot abortus’, zo werd ons verteld. En dat God die zonde ook wil vergeven als je deze zonde belijdt en om vergeving vraagt.
Bij de evangelische conferentie NewWine in Liempde gaven meerdere jongeren aan dat ze abortus tot aan de geboorte, niet echt als een probleem te zien. Immers het leven begint bij de geboorte voor het kind. Zo was hun visie.
Ja maar, dat is de evangelische gemeenschap, denkt u nu misschien. Maar bij ons… Bij een behoudende reformatorische kerk vertelden jongeren dat zij geen problemen hebben met seks voor het huwelijk. God heeft seks immers gegeven om van te genieten, zo zeiden ze tijdens de avond. En als je dan toch zwanger raakt, kan je altijd nog schuldbelijdenis doen, trouwen en een goed huwelijk hebben. ‘We moeten niet zo negatief zijn met seks voor het huwelijk.’
Het gebruik van de Morning After Pil (MAP) komen we regelmatig tegen, onder zowel evangelische als reformatorische jongeren. Het wordt als een noodanticonceptiemiddel gezien. Dat ze geen weet hebben van de tevens mogelijke abortieve werking van de MAP, dat kun je ze eigenlijk niet kwalijk nemen. Immers de reclame en de verpakking vertelt ze dat niet.
Vlak na de Tweede Kamerverkiezingen kwam het Reformatorisch Dagblad met een artikel over strategisch stemmen. Waarom hebben jongeren niet op de SGP gestemd? Bij het thema abortus werd aangevoerd dat dat toch een gelopen race was, we niet moeten denken dat we dat nog veranderen en het is de beslissing van de vrouw.
Over drie weken is het weer de Week van het Leven. Een week om stil te staan bij ongeboren kinderen en de enorme aantallen van wel honderdvijftig abortussen per werkdag die in Nederland worden uitgevoerd. Maar hoe gaan we dat gesprek aan over abortus? Hoe breng je het onderwerp abortus als voorganger in de gemeente ter sprake? Wat weten we over de achtergronden en feiten van abortus en hoe voer je het gesprek met de jongeren (en ouderen)? Als vereniging Kies Leven willen wij de voorgangers een handreiking doen en hen een exemplaar van het boek ‘In gesprek over abortus’ gratis ter beschikking stellen. Stuur hiervoor een e-mail aan onze vereniging Kies Leven.
Dat de wereld buiten de kerk steeds ruimer over abortus gaat denken is een gegeven. Maar dat we deze ontwikkeling ook binnen de kerken zien, is betreurenswaardig en een grote zorg. Wij willen u daar graag bij helpen middels genoemd boek en presentaties.
Dit is de eerste bijdrage van de Vereniging Kies Leven in een serie van drie.